Układ immunologiczny
Węzły chłonne znajdują się na szyi, pod pachami, w jamie brzusznej i pachwinach. Płyn tkankowy spływa
do naczyń limfatycznych i węzłów chłonnych zawierających olbrzymie ilości białych krwinek i tam jest
filtrowany. Również tam białe krwinki atakują i niszczą szkodliwe drobnoustroje. Powiększenie węzłów
chłonnych jest wynikiem zgromadzenia w nich dużej ilości martwych drobnoustrojów i jest oznaką
choroby. Transport białych krwinek, przeciwciał oraz innych substancji obronnych odbywa się w
naczyniach krwionośnych. Płyn tkankowy z układu limfatycznego powraca do układu krążenia po filtracji
w węzłach chłonnych. Krwinki białe są wytwarzane w szpiku kostnym, skąd docierają do układu krążenia i
węzłów chłonnych. Rozróżnia się wiele rodzajów krwinek białych – są komórki nazywane „zabójcami”,
które niszczą drobnoustroje chorobotwórcze, komórki nowotworowe i substancje rozpoznawane jako obce.
Są też krwinki białe, które uwalniają związki chemiczne wywołujące stan zapalny oraz inne komórki
pochłaniające bakterie.
Migdałki są niewielkimi skupiskami tkanki limfatycznej i zapobiegają przedostawaniu się do górnych dróg
oddechowych bakterii we wdychanym powietrzu.
Grasica jest narządem zbudowanym z tkanki limfatycznej. Krwinki białe przepływające tam zostają
zaprogramowane jako limfocyty T i chronią nas przed wirusami i innymi drobnoustrojami. Po okresie
dojrzewania grasica stopniowo zanika, pozostają tylko niewielkie ilości czynnej tkanki.